Blog

Welke job past nu echt bij jou?

In de enorme lijst aan jobs die je tegenwoordig online kan vinden, is het soms moeilijk om door het bos de bomen nog te zien. Er zijn zoveel mogelijke jobs om uit te kiezen en elk bedrijf vult de verschillende functies ook anders in. Hoe ontdek je nu welke job het beste bij jou past en voor welk bedrijf je moet kiezen? Deze tips kunnen je helpen om deze belangrijke beslissing te maken.

1. Maak een lijst met je sterke en zwakke punten

Maak een lijst met al je sterke punten en dingen die je graag doet. Leg hiernaast een lijst met skills die je minder onder knie hebt en zaken die je minder graag doet. Zo krijg je een duidelijk beeld van wat je verwacht uit je job. Het grootste deel van je positieve punten zou moeten terugkomen in de job waarvoor je wil solliciteren en denk ook na over de skills die je nog zou willen ontwikkelen.

2. Welke jobs liggen in lijn met je diploma?

Welk diploma heb je? Maak een lijst met beroepen die duidelijk in lijn liggen met wat je gestudeerd hebt. Zit hier iets tussen dat bij je past? Of zoek je eerder iets in een andere richting? Misschien kan je een aanvullende opleiding of workshop volgen waardoor je meer opties hebt.

3. Workshop of cursussen

Door jezelf bij te scholen, kom je misschien in aanmerking voor heel wat andere jobs. Je leert jezelf ook beter kennen en je ontdekt waarschijnlijk nieuwe sterke punten en interesses.

4. Omgeving

Pols ook even bij je vrienden en familie welke job zij jou zien uitoefenen. Misschien zien zij kwaliteiten in jou waar je zelf nog niet aan had gedacht. Ze kennen jou ook goed en weten dan ook in welke situaties je het beste van jezelf geeft en in welke situaties je minder sterk in je schoenen staat.

5. Wat verwacht je van de bedrijfscultuur?

Eén van de belangrijkste factoren om voor een bepaalde werkgever te kiezen, is tegenwoordig de bedrijfscultuur. Is er een ‘cultural fit’ met de sfeer en werkwijze van het bedrijf of zie jij jezelf helemaal niet functioneren in die cultuur?

Je kan al heel veel afleiden over de bedrijfscultuur via de website en de social media profielen van het bedrijf.

Ook is het aan te raden om tijdens je sollicitatiegesprek enkele vragen te stellen rond de bedrijfscultuur. Is deze eerder formeel of informeel? Zijn er duidelijke hiërarchische structuren of is er meer een losse structuur? Draagt iedereen een kostuum of kan je meer casual gekleed naar het werk komen? Dit zijn allemaal zaken die van belang zijn om je goed te voelen op je werk. En aangezien je het grootste deel van de week op je werk bent, is het echt belangrijk om met een goed gevoel je job uit te kunnen oefenen.

Hopelijk krijg je met deze tips een duidelijk beeld van je verwachtingen, skills en ambities en vind je in ‘no time’ de ideale job!

Je kan ook onze vacatures al eens bekijken en wie weet kom je je droomjob tegen!

Bekijk hier de vacatures bij Amplo, Agilitas en Ascento!