1. Agilitas Group
  2. Nieuws & Media
  3. Veiligheid op het werk : Agilitas best in Class volgens Preventie & Interim

Agilitas best in class op vlak van arbeidsongevallencijfers

Agilitas haalde de beste plaats onder de 10 grootste uitzendbedrijven op vlak van arbeidsongevallencijfers in 2020. De benchmark van de ongevallencijfers is een erkenning door Preventie en Interim - dat is de centrale preventiedienst voor de uitzendsector in België. Els Roels, Operational Excellence & Safety Manager en Filip De Pooter, Business Unit Director bij Agilitas vertellen waarom veiligheid zo belangrijk is.

"Veiligheid is een belangrijk aspect in de manier waarop we bij Agilitas werken", vertelt Els, die erg blij is met deze prestatie. Het zijn natuurlijk al onze medewerkers die zich dagdagelijks inzetten op de werkvloer, en daar veiligheid in praktijk brengen die deze pluim verdienen, merkt Filip terecht op.

Start to work > Think Safety!

De vraag is dan ook hoe je een topic als veiligheid top-of-mind maakt in een bedrijf? “Start to work, think safety! Is iets wat elkeen altijd in gedachten moet houden, en die manier van denken krijg je alleen als het management die blijvende investering, op vlak van veiligheid, gezondheid en welzijn van alle uitzendkrachten en werknemers, ook mogelijk maakt” reageert Els. “Dat biedt ons de mogelijkheid om een actief beleid te voeren en om mensen op de werkvloer ook te trainen in die aspecten”.

De verplichte werkpostfiche helpt Agilitas medewerkers om de focus op veiligheid hoog te houden. “Wij hechten bij Agilitas veel belang aan die werkpostfiche”, zegt Els. “We zien er altijd op toe dat onze tijdelijke werkkrachten via die fiche voldoende informatie aangereikt krijgen om veilig de job uit te voeren. Daarnaast nemen we de tijd om die vooraf goed te bespreken met onze uitzendkrachten.

Agilitas Group Blog - werkpostfiche

Zijn de werknemers van Agilitas daarmee ook echt voorbereid op een mogelijk arbeidsongeval?

“Een arbeidsongeval is gauw gebeurd en kan natuurlijk iedereen overkomen. We moeten daar ook niet flauw over doen. En het kan de best getrainde en meest oplettende persoon overkomen. Zoiets 100% uitsluiten kan niemand. We kunnen wel ons best doen om onze mensen goed op alle veiligheidsaspecten te wijzen”, zegt Els.

Niet enkel voor wat de arbeidsongevallenverzekering betreft, maar ook om de situatie waarin het ongeval is gebeurd te bespreken met de klant en preventieve maatregelen naar voor te schuiven. Dat is een win-win situatie, want een ongeval wat een uitzendkracht overkwam, kan net zo goed een vaste werknemer overkomen. Een onveilige situatie blijft altijd een risico voor iedereen en alle initiatieven om toekomstige ongevallen te vermijden zijn daarbij nuttig.

Agilitas investeert in veiligheid voor alle medewerkers, en daar staat Filip helemaal achter:

“Veiligheid en zorg voor je werknemers en uitzendkrachten mag eigenlijk geen economische factor zijn die meespeelt.

We hebben het over medewerkers, mensen dus, die ons voornaamste kapitaal zijn. De zorg voor hun veiligheid en gezondheid komt altijd op de eerste plaats en gaat elk ander criterium vooraf. Bovendien krijg je de investering in zorg voor veiligheid ruimschoots terug. Mensen aan wie een ongeval overkomt moeten immers op korte tijd vervangen worden, en die zoektocht kost ook veel geld en inspanning.

Agiitas Group - Blog - Veiligheid op de werkvloer

Daar houdt het niet mee op, want ook een nieuwe inwerkingsperiode behoeft zorg, tijd en aandacht. Die laatste twee zijn vaak net de factoren die een klant niet heeft, en waarom bedrijven op ons beroep doen. Ook heeft het aantal ongevallen mogelijks een smet op de reputatie van ons bedrijf. Je wilt niet onderaan de ladder staan. Als Business Unit director ben ik dan ook erg blij en fier met deze erkenning en het feit dat Agilitas deze 1ste plaats binnenhaalde. Het is een teken dat onze inspanningen en deskundigheid op vlak van preventie & veiligheid, en het harde werk van iedereen die erbij betrokken is, ook echt lonen.”

De "Best in Class" award is trouwens niet de enige erkenning die Agilitas recent behaalde. Eerder onthaalde de overheidsdienst FOD WASO/Toezicht op het werk de manier waarop Agilitas inzet op veiligheid al positief. Hun feedback: "Tijdens ons bezoek kon ik vaststellen dat de interne dienst zeer gestructureerd arbeidsongevallen probeert te analyseren en te voorkomen".

Wil jij graag een veilige en gezonde werkplek? Loop eens binnen in een Agilitas kantoor bij jou in de buurt.

Naar aanleiding van de Best In Class award publiceerde Trends een artikel : “Minder arbeidsongevallen, trouwere uitzendkrachten”. Het artikel kun je hier lezen.

© 2023 Agilitas Group
Cookiebeleid Erkenningsnummers